Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/gloria/public_html/lib/PEAR/DB.php on line 470

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/gloria/public_html/lib/PEAR/DB.php on line 547

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/gloria/public_html/lib/PEAR/DB.php on line 1124

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/gloria/public_html/lib/PEAR/DB/common.php on line 963

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/gloria/public_html/lib/PEAR/DB/common.php on line 1166
 Gloria - 376 - Ljubiša Samardžić - Pola veka ljubavi u dobru i zlu

Web izdanje nedeljnog magazina o životu poznatih

Pretraga:

Europapress Izdanja

OK!
Broj 70

reklama

Ljubiša Samardžić

Pola veka  ljubavi u dobru i zlu

Veliki glumac i reditelj najveću podršku ima u supruzi Miri, s kojom je nerazdvojan od jednog sudbonosnog dana na Bledu 1962, zajedno su prošli kroz pakao posle smrti sina Gage, a sad uživaju u unučićima i radu na novom projektu ‘Miris kiše na Balkanu’

Piše: Marija Erčić
Photo: Branko Pantelić

Ljubiša Samardžić - Mira mi je govorila: ‘Čoveče, život je smrt, zapamti to. Nastavi da radiš, u radu ćeš naći utehu’Legendu jugoslovenskog glumišta Ljubišu Samardžića (73),  koji sve uspešnije pliva u rediteljskim vodama, najbolje opisuju reči njegovog dobrog prijatelja Bata Šona: “Takav kao Ljubiša retko se rađa. On ima dara da osvaja mlade i stare, lepe i ružne, pesnike i policajce, činovnike i trgovce, luzere i tajkune, a sve to šarmom, veselošću, vedrinom, drugarstvom i toplinom.”
Nepresušna energija, strast i predanost s kojom radi i stvara filmske hitove ne napušta ga ni u osmoj deceniji, pa je nedavno ušao u novu avanturu i počeo snimanje filma i serije “Miris kiše na Balkanu”, po istoimenom bestseleru poznate domaće književnice Gordane Kuić. Ovaj projekat radi u zajedničkoj produkciji RTS-a i filmske kuće  “Cinema Design”, koju je pre dvadeset godina Samardžić osnovao sa svojim pokojnim sinom Draganom. Seriju će gledaoci moći da prate, kako je najavljeno, od 5 decembra.
Popularni Smoki rado priznaje da mu u ovom, kao i svim prethodnim poslovnim, ali i životnim opredeljenjima, najveću podršku pruža supruga Mira (64). Dovoljan je pogled na njih da shvatite kako njihova ljubav i dalje traje istim intenzitetom. Počela je poznanstvom na Bledu 1962, a nastavila se šestomese-čnim Ljubišinim pokušajima da osvoji unuku protojereja sremskomitrovačke crkve koja, poput dede, nije simpatisala glumce. Krunisana je venčanjem 3. jula 1966. Iako je on glava kuće, Mira je definitivno vrat koji je pokreće, a zahvaljujući velikoj ljubavi i razumevanju, među njima godinama vlada vidna harmonija, kako kod kuće, tako i na setu.
- Mira nosi dostojanstvo u komunikaciji sa ljudima, dok ja znam ponekad da povisim ton kad vidim da neko iz ekipe ne poštuje svoje obaveze. Zato je tu brižna Mira koja me opominje. Tome se ponekad opirem, ali ne vredi, uvek popuštam - priznaje Ljubiša Samardžić.
Srećni roditelji sa kćerkom Jovanom i sinom DraganomNedavno su proslavili četrdeset četiri godine braka, koji su započeli s puno ljubavi, u malom stanu. Imali su, kažu, samo gramofon i dušek na podu. Vezu su krunisala deca, sin Dragan i kćerka Jovana. Sad najviše uživaju u unučićima Stefanu, Sari i Marti. Da život ume da bude surov, osetili su i na svojoj koži. Sin Dragan, Gaga kako su ga zvali, preminuo je u trideset četvrtoj godini, nakon duge bolesti. Lek za tugu i ranu koja nikada ne zarasta Ljubiša je našao u radu. Kad je videla da je sasvim posustao od bola, aktivno mu se pridružila Mira.
- Govorila mi je: “Čoveče, život je smrt, zapamti to. Nastavi da radiš, u radu ćeš naći utehu”.
Danas kaže da se nikada nije pokajao što je uzeo rediteljsku palicu, i misli da je to uradio u pravom trenutku.
- Posle mog prvenca “Nebeske udice”, bolnog filma o bombardovanju Beograda, otvorena mi je nova stranica života. Ovim filmom stekao sam nove brojne poštovaoce od Moskve, preko Berlina do Los Anđelesa. Shvatio sam da je režija postala moja preokupacija i filmska vokacija.
Dijalog
Sledila su sjajna ostvarenja poput  “Nataše”, “Ledine”, filma “Jesen stiže, dunjo moja” i istoimene serije, a sada je na red došla i ekranizacija romana “Miris kiše na Balkanu”.
- Ovo privlačno delo Gordane Kuić ne govori samo o Sefardima na prostorima Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, već o svima koji žive na Balkanu, a koji su na svojim plećima osetili neman istorije - dva velika svetska rata. U njemu sam prepoznao i sopstvenu životnu filozofiju o civilizovanom dijalogu. Ne kažu ljudi uzalud: poštuj druge da bi bio poštovan. Verujem da su svi na ovim prostorima u nekom momentu bili u dilemi da li će u sebi pokrenuti ljudsko zlo i netrpeljivost prema drugima, ili jednostavno odlučiti da vrednuju osobu zbog toga kakva je i šta radi. Snimanje ovog filma i serije, planirano da traje puna četiri meseca, započelo je u kući porodice Šuica u Zemunu, a autentične lokacije moraćemo da snimimo u Sarajevu, Dubrovniku, Zagrebu, Sloveniji, Sarajevu, ali i u Milanu i Parizu.
Glumačku ekipu ovog puta čine zvučna imena domaćeg glumišta, ali i mlade nade kojima je ovaj projekat debi. U ekipi su i gosti iz susednih zemalja.
- Nije jednostavno snimati epohu, nema više starih arhaičnih objekata, gradovi su izgubili sve što je krasilo prošlost, mučimo se sa saobraćajem zbog buke koja ometa kadar, ali ne žalimo se, radimo marljivo i studiozno poštujući autentičnost - objašnjava Smoki.
Leto po pravilu provode u Dubrovniku, tu je Miri i Ljubiši najlepšePorodicu Salom tumače Ljilja Blagojević (majka Estera) i Predrag Ejdus (otac Leon), njihove kćerke su Mirka Vasiljević (Blanki), Kalina Kovačević (Nina), a tu su i tri nova imena - Marija Vicković (Klara), Aleksandra Bibić (Riki) i Tamara Dragičević (Buka). Sina Atleta igra mladi Stefan Buzurović. U seriji su i glumci poput Siniše Ubovića, Tanasija Uzunovića, Milana Vasića kao i dva sjajna Zagrepčanina, Goran Navojec i Stipe Kostanić.
Ovog puta jedan od najpoznatijih domaćih glumaca, koji je kao Šurda u “Vrućem vetru”, Crni Roko u serijalu “Kuda idu divlje svinje”, i šarmantni Boško u “Policajcu sa Petlovog brda” ušao u domove i srca svih, držaće se samo posla iza kamere. A na pitanje koliko je teško glumcu da u isto vreme bude i reditelj, Ljubiša lakonski odgovara: “Teško je to. I retko”.
- Jer, nije lako voditi scenu i igru - dodaje Ljubiša. - I zato sebi ne dajem velike uloge. Ako usput i odigram neku, kao u seriji “Jesen stiže, dunjo moja” stavljam je u drugi plan. Mada, igram je istim žarom i iskrenošću kao nekad, verujući da je iskrenost os-nov svakog uspeha u stvaralaštvu.
Mir u Šumicama
Rame uz rame sa svojom Mirom koja, kako sam kaže, vodi računa o svemu i ne ustručava se da mu se usprotivi ako joj se nešto ne dopadne, uspeo je da stvori uspešne hitove, poput tri dela serijala “Jesen stiže, dunjo moja”. Zato nema sumnje da će i ovog puta napraviti filmski i serijski hit sa “Mirisom kiše na Balkanu”.
Poslednjih godina se nekako povukao sa scene, i odlučio da se kroz režiju i produkciju bavi novim temama koje zrače i znače, a priznaje i da se malo zasitio gledanja repriznih serija i filmova u kojima je ostvario značajne uloge.
-  U vreme kad su se kod nas pojavile velike TV serije, kao što su bile “Vruć vetar” i “Kuda idu divlje svinje”, ulice su bile puste, vlade su prekidale sednice, i tek po završetku epizode nastavljale rad. To je činio i Tito ovde, Todor Živkov u Bugarskoj, Janoš Kadar u Mađarskoj... Imao sam tu čast i privilegiju da to od njih i lično saznam. A one porodice koje su imale televizor smatrale su se srećnim, jer su svake večeri imale gostiju preko glave. A sad? Krajnje je vreme da se uozbiljimo i pozabavimo istinskim sudbinama nas i naših komšija, jadima i čemerom.
Svoj mir je odavno pronašao, a i osobu pored koje mu je najlepše.
- Volim svoju kućicu. Davno sam je kupio u beogradskoj četvrti Šumice, a ima predivan, veliki vrt koji Mira i ja sami uređujemo. Iako se nalazi četiri kilometra od centra grada, imam osećaj kao da živim izvan njega. A od planova za budućnost greje nas pomisao da Mira i ja više vremena provodimo na moru - kaže sa svojim karakterističnim osmehom veliki glumac i reditelj.

Nazad na vrh

reklama