Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/gloria/public_html/lib/PEAR/DB.php on line 470

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/gloria/public_html/lib/PEAR/DB.php on line 547

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/gloria/public_html/lib/PEAR/DB.php on line 1124

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/gloria/public_html/lib/PEAR/DB/common.php on line 963

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/gloria/public_html/lib/PEAR/DB/common.php on line 1166
 Gloria - 192 - Kuhinja Hanke Paldum - Naslednica zaboravljenih ukusa

Web izdanje nedeljnog magazina o životu poznatih

Pretraga:

Europapress Izdanja

Doktor u kući
Broj 22

Ok!
Broj 28

reklama

Kuhinja Hanke Paldum

Naslednica zaboravljenih ukusa

Kraljica sevdalinki čiji su hitovi i dalje nezaobilazni na svim veseljima, svuda sa sobom nosi oklagiju kako bi prijateljima spremala bosanske pite koje je naučila da pravi još kao dete i priznaje kako je odavno otkrila da je ljubav najbolji recept za uspeh u kuhinji i na estradi

Piše: Žaneta Apostolovski
Photo: Marija Ćalić

Obožava jabuke, ali se ne odriče ni slatkišaUkući Hanke Paldum, jedne od najvećih folk diva, oduvek se mnogo polagalo na kuvanje. Pre nego što je uopšte stala za mikrofon od majke Hadži Pembe je naučila da sprema bosanske specijalitete: sogan dolmu, šiš ćevap, kadaif, urmašice, i to od oka, a ne po meri. I kad je postala zvezda estradne scene, a cela zemlja pevala njene hitove: Volela sam oči zelene, Tražio si sve, sve sam ti dala, Crne kose, raspletene duge, u gepeku svog automobila je, pored haljina za nastup i kofera s šminkom, obavezno nosila oklagiju. Nikad joj nije služila da bi se odbranila od nasrtljivih obožavalaca, već da bi razvijala pite za svoje prijatelje. Kraljica sevdalinki, kako je mnogi zovu, i dalje s podjednakom strašću peva i kuva, i kroz smešak priznaje kako je i za jedno i za drugo ljubav presudan začin za uspeh.
- Moja majka je kćerke od malih nogu učila kako moraju da rade sve kućne poslove. Rodila je petoro dece i stalno je govorila kako žensko mora da zna sve, a ne samo da se posveti školi. Počela sam da razvijam jufke i pravim pitu još u trećem razredu osnovne škole. Kod nas se najobilnije kuva na Ramazan. Pre toga se čitav mesec posti, a i na sam praznik se ne jede i ne pije ništa sve dok sunce ne zađe i noć ne smeni dan. Onda počinje slavlje. Ukućani sednu za bogatu trpezu i uživaju u hrani koja se sprema s mnogo ljubavi, truda i pažnje. To se zove iftar - kaže Hanka, srećna kao pre dve decenije kad je punila hale širom zemlje.
Poseban šmek sarajevskom ćevapu daje domaći somun Praznična večera u Hankinoj porodici obično počne toplim predjelom topom, koje se sprema, to jest topi, od specijalnog masnog sira, malo butera i kajmaka, a poslužuje se uz veliki domaći somun posut semenkama.
- Posle toga ide čorba, najbolje od juneće rozbratne, jer je govedina prejaka, a teletina isuviše blaga. Zatim se na sto iznose: sogan dolma, šiš ćevap, pečena teletina s krompirom, pilav, urmašice, kadaif. Sogan dolma je tipičan bosanski specijalitet koji se pravi od omanjih glavica luka, mlevenog mesa, pirinča, bibera, celera i peršuna. Ako je meso jako, razblaži se vodom ili paradajzom. Luk se iseče sa obe strane, očisti se ljuska, posoli i poređa u šerpu da se prokuva s malo vode i sirćeta. Sve vreme mora da se nadgleda kako se ne bi raspao, onda se pažljivo razdvoji, puni pripremljenim nadevom, ređa u široku, plitku šerpu i kuva na tihoj vatri, da može da diše.
Jela koja se spremaju za Ramazan ne smeju da budu jaka. Od svega

… nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju.

Nazad na vrh

reklama